Boru İzolasyonu İçin Kullanılan Malzemeler
İzolasyon, binanın ısıtılması ya da soğutulması için harcanan enerjiden tasarruf edilmesine katkı sağlayan işlemdir. Binaların özellikle ısıtılmayan bölgelerinden geçen tesisat hatlarında, vanalarda yapılacak izolasyon ve boru izolasyonu için kullanılan malzemeler enerji tasarrufunu ciddi bir şekilde etkiler. Bu yüzden tesisatı oluşturan borular, tanklar, depolar, klima kanalları, vana ve armatürlerin içinden geçen akışkanın sıcak ya da soğuk olmasına göre yalıtılması gerekir.
Isı Kaybı Önlenir
Tesisat yalıtımı dendiğinde akışkanın içinden geçtiği borular, vanalar, radyatörler, kazan dairleri, havalandırma kanalları, soğutma üniteleri, hidrofor, kombi-boyler gibi cihazlarda ısı, ses, yangın yalıtımı akla gelir. Boru izolasyonu için kullanılan malzemeler, taşınan akışkanın dış ortam, koşul ve hava şartından etkilenmeden ısı kaybını engellemek için ve sistemin sağlıklı olarak sürdürülmesi için özenle seçilmelidir. Ses yalıtımı, cihazların çalışırken çıkarttığı ses, titreşim ve ısıl genleşmelerden kaynaklanır. Kanaldan geçen havanın kanal yüzeyine çarpması ve akışkanın hızı ile oluşan seste gürültü olarak adlandırılır. Bu tip ses ve titreşimleri azaltmak adına tesisata ses yalıtımı yapılır.
Boru İzolasyonu İçin Kullanılan Malzemeler Risk Oluşturur Mu?
Tesisat için önemli bir konu da yangın yalıtımıdır. Bu izolasyonun amacı, yangın anında alev ve dumanın yayılmasının durdurulmasıdır. Yaşam alanlarında risk oluşturan malzemeler; tesisat boruları, elektrik kabloları, şaftlar ve havalandırma kanallarıdır. Buralarda yangının ilerlemesini önlemek için yangın izolasyonu yapılmalıdır.
Boru izolasyonu için kullanılan malzemeler nelerdir? Tesisatta kullanılan malzemeler arasında ısı geçişine karşı direnç gösteren taş yünü, polietilen köpüğü, cam yünü, kauçuk köpüğü ve vana ceketi gibi malzemeler yer alır. Bu malzemelerde aranan temel özellik ekonomik olmaları, yangına dayanıklı olmaları, uygulamanın kolay olması, ısı iletkenlik katsayısı, dayanım sıcaklığı ve buhar difüzyon direnç katsayısıdır.
Boru İzolasyonu İçin Kullanılan Malzemeler Düşük Isı İletkenlik Değerine Sahip Olmalı
Gerek ısıtmada gerekse soğutmada kullanılan izolasyon malzemelerinin kesinlikle düşük ısı iletkenlik değeri ile yangına karşı yüksek derecede dayanıma sahip olması lazım. Su buharına maruz kalmayacak şekilde uygulanmalı, verimlilik, emniyet ve tesisat ömrü için bu şartlara dikkat edilmelidir.
Boru izolasyonunda kullanılan malzemeler sıcak hatlarda en doğru şekliyle cam yünü, taş yünü, cam köpüğü, kauçuk köpüğü ve polietilendir. Soğuk hatlarda soğutulması gereken enerji miktarı, ısıtılması gereken enerji miktarından fazladır. Bu yüzden yapılacak izolasyon uygulamasında buna dikkat edilmeli ve hassas davranılmalı.
Boruların Aralarında 50 Mm Boşluk Olmalı
Gidiş dönüş borularının yalıtımı, aralarında 50 mm boşluk kalacak şekilde döşenmeli, yoğuşmayı engellemek için buhar kesici malzeme ile tesisat dıştan kaplanmalı. Boru izolasyonunda kullanılan malzemeler nelerdir? Yalıtım malzemesi içerisinde ya da boru yüzeyinde yoğuşmanın olması durumunda yalıtım malzemesinin ısılı direnci azalır ve metal borular üzerinde korozyon oluşur. Vana armatür izolasyonu ise genellikle yalıtımsız bırakılır. Bunun yerine sökülüp takılabilen yalıtım ceketleri kullanılır.