Kazan İzolasyonu
Kazan izolasyonu, kazanda yakıt yakılarak ısınan suyun ortama verimli bir şekilde dağılmasına, mevcut sıcaklığın korunmasına ve arttırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Binalarda yapılan ısıtma sistemlerinde kazan dairesi olan binalara kazan izolasyonu yapılaması zorunlu hale gelmiştir. Kazan izolasyonunda amaç öncelikle yalıtımdandan önce kazanın yaydığı ısı kaybını engellemektir. Bu nedenle önce kazanın montajında kullanılan ve üretilen sıcak havanın, suyun geçidindeki sistemlere yalıtım yapılır.
Daha sonra ısı kaybını en aza indirmek için kazanın bulunduğu dairenin komple izolasyonu sağlanabilir. Kazan izolasyonu aynı zamanda dışarıda ki mevcut ısının sistemle kuracağı etkileşimi de minimuma indirmektir. Böylece kazanım ürettiği sıcak hava dışarıdaki soğuk havadan etkilenmez ve ısı kaybına yol açmaz. Bunun yanı sıra sistemin kurulumunda kullanılan boruların da uzun ömürlü olmasını sağlanır.
İçerisinde sıcak, soğuk su akımı olan bir boru dışarıda ki soğuk havayla etkileşime girdiği zaman bu borunun hasar görmesine ve ömrünün kısa olmasını sağlar. Boru izolasyonu yapılmayan kazanın da ömrü kısa vadeli olabilmektedir ve sık sık arıza tespit edilebilinir.
Kazan izolasyonu;
- Yakıttan tasarruf edilmesine,
- Isı kaybını önlemeye,
- Enerji tasarrufu sağlamaya
- Ve mevcut olan sıcaklığın artmasını sağlar.
Yakıt cinsine göre ölçeklenen kazanlarda izolasyon işlemi kazana ve kullanılan yakıta göre değişiklik gösterir.
Kazan İzolasyonu Kullanım Alanları
- Tekstil endüstrisi
- Yağ endüstrisi
- Makine daireleri
- Boya kazanları
- Tanklar
- Kalorifer kazanları
- Kömür kazanları
Gibi pek çok farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Endüstriyel alanlarda kullanılmakta olan kazanlar, sıcak ve soğuk akışkanların bulunduğu depolama yerlerinden biri olarak ısı kaybına maruz kalabilmektedir. Isı kaybı zaman içerisinde enerji tüketiminin verimli olmamasını ve daha fazla enerji tüketilerek ısının stabil kalmasını sağlamaktadır. Kazan izolasyonu hem enerjinin verimli kullanılmasını, hem de yakıt tasarrufunun sağlanmasına imkan vermektedir.
Kazan Yalıtımı Gerekli Mi?
Endüstriyel alanda kullanılmakta olan kazanlar, sıvının sıcak olması durumunda terleme yapmakta ve bazen dış sıcaklıklarla dengesizlikler yaşanması sonuçlarında patlama evresine gelebilmektedir. Bu nedenle binalarda ısı yalıtımı yönetmeliği çerçevesinde, kazan dairelerinin izolasyonun yapılması zorunlu tutulmuştur. Aynı zamanda endüstriyel alanda da kullanılmakta olan büyük kazanlarda yalıtım sistemlerinin kullanılması güvenlik açıdan gereklidir. Bu şekilde hem tehlikelerin azalmasını hem de enerji verimliliğinin artırılmasını sağlayacaktır.
Az yakıt kullanımı ile ısı stabilitesini sağlamak, enerji tasarrufu yapılması hem işletme için kar amaçlı olacak, hem de çevre temizliği için sağlıklı olacaktır. Kazan izolasyonu yapılarak, enerjinin boşa tüketilmemesi ve fazla yakıtla çevrenin kirlenmemesine etki edilebilecektir.
Kazan İzolasyonu Nasıl Yapılmaktadır?
Isı kaybını minimuma indirmek için kazan montajında kullanılmakta olan sistemlerin yalıtım malzemeleriyle kaplanması sağlanarak, ısı kaybının yaşanmamasına imkan verilmektedir. Uzun ömürlü bir kullanım sağlayan yalıtım malzemeleri, kazanın sıcaklık performansına göre taş yünü, cam yünü, alüminyum ve kaya yünü gibi malzemeler kullanılarak izole edilmektedir. Yalıtımın gücü ve dengesinin sağlanması için profesyonel bir şekilde inceleme yapılarak, kazanın bütün çevresinin sarılması aynı zamanda derecesine göre malzemenin uygulanması gerekmektedir. Kazan izolasyonu, ısı dengesini sağlamak için iyi bir yöntemdir ancak aynı zamanda boru ve vana izolasyon sistemlerinden de yararlanarak daha etkili bir kullanım sağlanabilir. Kolay kullanım ve kazanın açılış kapanış alanlarını engellemeyen izolasyon montajı yapılmaktadır.
Kazandaki Yakıt Cinsi
Yakıt cinsine göre izolasyon malzemesinin de değiştiği kazanlar, ısıtma sistemleri için geçerlidir. Ancak endüstriyel alanda kullanılan kazanlarda, kızgın yağ kazanı ve sıcak buhar kazanlarına özel izolasyon malzemeleri kullanılmaktadır. Burada kazanın sıcaklık derecesi oldukça önemli olmakla birlikte kullanılan yakıt tipine göre de tehlikelerden arınmak için malzeme kullanımı tercih edilmektedir. Isı kaybını minimuma indirmek için uygulanacak olan sistemlerden biri olan kazan izolasyonu; boru izolasyonu ve tank izolasyonu gibi uygulanmaktadır. Kazanın iç ve dış mekan özelliklerine, soğuk sıcak derecesine göre farklılık gösterecek aynı zamanda hava su akımı bakımından da gerekli olan izolasyon sistemi uygulanacaktır.
Kazan İzolasyonu Avantajları
Endüstriyel ve ısıtma sistemleri kazanlarında kullanılmakta olan izolasyon sistemleri farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak izolasyon, enerji verimliliğini artırarak kazan içerisindeki sıcaklığın stabil kalmasını ve korozyona uğramamasını sağlayacaktır. Bununla birlikte yakıt tüketimini azaltarak, mali açıdan da faydalı olacak, kazanın işlevselliğini artırarak uzun ömürlü bir kullanım imkanı sunacaktır. Isı değişiklikleri kazanın ömrünü kısaltacağı için izolasyon kullanımı bu konuda da etkili olacaktır.